הוצאת היתר בניה ובדיקת זכויות

שירותים נוספים:

אדריכלות ובינוי ערים   |    שינוי תב"ע    |    הוספת ממ"ד

צריכים ייעוץ?

השאירו פרטים ונחזור בהקדם 

ניסיון מקצועי

יצירתיות וחדשנות

ליווי צמוד

מהו היתר בניה ומהם השלבים בתהליך הוצאת היתר?

רובנו נתקלים במושגים חדשים כמו היתר בנייה , זכויות בנייה או רישוי בניה כאשר אנחנו מעוניינים לבנות מבנה חדש או לשפץ ולהרחיב מבנה קיים, לדוגמה בניית חדר או מספר חדרים חדשים על הגג, בניית ממ״ד, ובמקרה של בניינים משותפים או התחדשות עירונית (תמ״א 38) הוספת קומות על הגג או תוספות בניה אחרות. 

מה זה היתר בנייה? מהן זכויות בנייה? איך מוציאים היתר בנייה ומהם השלבים העיקריים בתהליך זה? המומחים של משרד הבוטיק קותי רונן הילל אדריכלים הכינו עבורנו מדריך בנושא.

מהו היתר בניה?

תהליך הוצאת היתר בנייה מעוגן בחוק התכנון והבנייה ובתקנות התכנון והבנייה. באופן כללי, היתר בנייה הוא אישור מהוועדה המקומית לתכנון ובנייה שנועד לאפשר לבצע פעולות ספציפיות המפורטות בבקשה של מבקש ההיתר, וכדאי לדעת כי האישור מוגבל בזמן לתקופה של שלוש שנים בלבד, ולאחריהן יש להאריך את תוקף היתר הבנייה.

אדריכל

מהם השלבים בתהליך הוצאת היתר בנייה?

תהליך הוצאת היתר בנייה (רישוי הבנייה) מורכב מחמישה שלבים עיקריים:

01

התקשרות עם עורך הבקשה

רק עורך בקשה כמו אדריכל או מהנדס מוסמך רשאי להגיש את הבקשה לוועדה המקומית לתכנון ובנייה, וכאן אנחנו במשרד הבוטיק קותי רונן הילל אדריכלים נכנסים לתמונה

02

קבלת מידע להיתר

בשלב זה אנחנו מבקשים מהוועדה המקומית לתכנון ובנייה להפיק תיק מידע, וזאת לאחר שהחלטנו אתכם מה לבנות, לדוגמה בית פרטי חדש על מגרש, תוספת קומות לבניין מגורים משותף וכד', ואנחנו מצרפים את המסמכים הנדרשים לקבלת מידע להיתר. 

03

תכנון

בסיום השלב הקודם אנחנו מבצעים תכנון אדריכלי בהתאם לדרישות ולהוראות שקיבלנו במידע להיתר, ומוסיפים מסמכים ואישורים מגורמים שונים על פי הדרישות.

04

קבלת היתר בנייה

שליחת בקשה להיתר בנייה לידי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה, כאשר יש בקשות להיתר בנייה המצריכות דיווח בלבד, כלומר יש אפשרות לפטור מההיתר, אך ברוב העבודות חייבים לקבל היתר בנייה רשמי. 

05

ביצוע

אם כל השלבים הקודמים הסתיימו בצורה תקינה וקיבלנו היתר בנייה ניתן למנות קבלן לביצוע העבודות, כמובן תוך פיקוח שלנו ושלכם על הפרויקט.

מהן זכויות בנייה?

עד כה הסברנו על התהליך לקבלת רישוי בנייה, אך יש להתייחס גם לנושא של זכויות בנייה, מאחר שזהו נושא מורכב יחסית. 

זכויות בנייה הנקראות גם אחוזי בנייה הן בפועל האפשרויות לנצל את הקרקע לבנייה והגדרת השימושים שניתנים לגבי אותו המקרקעין. ראוי לציין כי אחוזי בנייה קובעים בנוסף את ערך המקרקעין. כמו כן, זכויות הבנייה קובעות את היחס בין שטח המגרש לבין היחס המותר לבנייה במגרש, לרבות מה השטח ובאיזה תחום במגרש ניתן לבנות, גובה מקסימלי של הבניין, מספר קומות ועוד. 

בבניין מגורים משותף יש זכויות בנייה הנובעות מהבעלות על הקרקע עליה ניצב הבניין וזכויות הבנייה שייכות לכל הדיירים באופן יחסי לאחזקתם בנכסים בבית המשותף, אך יש אפשרות להעברת זכויות הבנייה בין הדיירים, על פי התקנון ובתנאים המעוגנים בחוזים אישיים, או בדרך חוקית אחרת.

חשוב לציין כי יש שני סוגים עיקריים של זכויות בנייה:

  • זכויות בנייה מובנות – הזכויות שמוענקות לבעלי המקרקעין באמצעות תכנית בניין עיר (תב"ע).
  • זכויות בנייה אישיות – הזכויות שמוענקות לבעלי המקרקעין ע"פ שיקול דעתה של הוועדה המקומית לתכנון ובנייה.  

אחוזי הצלחה

הוצאת היתרי בנייה

איך זה עובד בפועל ?

את זכויות הבנייה אנחנו בודקים באתר רשות מקרקעי ישראל (לפי מספר גוש חלקה) ובמקביל אנחנו מגישים בקשה לרשות המקומית כדי לקבל דף מידע לבירור זכויות בנייה ומזמינים תיק מידע לקבלת היתר בנייה, בהתאם לתיקון 101 לחוק התכנון והבנייה. בהתאם לצורך נקבל מידע בעל פה במחלקת אגף הנדסה.

תקנות התכנון והבנייה (חישוב שטחים ואחוזי בנייה בתכניות ובהיתרים) מגדירות את הדרך לחישוב אחוזי הבנייה המותרים במקרקעין. אם התוכנית שקבענו גולשת מעבר לזכויות הבנייה שנקבעו אנחנו פועלים להגדלת אחוזי הבנייה במסגרת תב"ע או לפי זכויות בנייה אישיות.

משרדנו מתמחה בהוצאת היתרי בניה ובדיקת זכויות בניה.

לשיחת אפיון ויעוץ ראשונית, צרו איתנו קשר: 054-772-1501
להתחלת השיחה
💬 איך אפשר לעזור?
היי 👋 כאן קותי רונן הילל אדריכלים,
איך אפשר לעזור לך?
דילוג לתוכן